آیا تا به حال با ترشحات مقعدی مواجه شدهاید و نگران شده اید که این علائم چرا به وجود آمده اند؟ ترشح مقعدی می توانند باعث نگرانی شود اما باید بدانید که این عارضه قابل درمان است. مخاط بی رنگ، چرک و یا حتی خون، این ترشحات ممکن است دلایل مختلفی داشته باشند که به بیماری های مختلف دستگاه گوارش یا مقعد اشاره میکنند.
نگران نباشید در این مقاله از کلینیک پیکاطب قرار است با هم علت های مختلف ترشحات مقعد و روش های درمان خانگی و پزشکی آن را بررسی کنیم تا شما بتوانید با اطمینان بیشتری به درمان خود بپردازید و از سلامت کامل برخوردار شوید. اگر می خواهید بدانید چگونه می توانید این مشکل را به راحتی مدیریت کنید ادامه مطلب را از دست ندهید.
ترشحات مقعدی چیست
به هر نوع ماده ای که از مقعد یا راست روده به جز مدفوع خارج شود ترشحات مقعدی گفته میشود که ممکن است با سوزش مقعد همراه باشد. این ماده های ترشح شده ( عفونت یا چرک ) را ممکن است بر روی لباس زیر خود نیز ببینید. به طور کلی خروج هرگونه ماده سفید رنگ، بیرنگ یا زرد رنگ از مقعد، ترشح مقعد تلقی و ممکن است دارای بوی بدی نیز باشد. همچنین خونریزی مقعدی نیز دیگر عارضه ای است که ممکن است افراد به آن دچار شوند.
درمان ترشح رکتوم می تواند به علت زمینه ای بستگی داشته باشد. اگر فردی متوجه ترشحات رکتوم شد، بهتر است برای تشخیص رسمی با پزشک تماس بگیرید. پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای تعیین علت و توصیه در مورد برنامه درمانی مناسب تجویز کند.
منبع: medicalnewstoday
ترشح مقعدی به چند حالت از مقعد خارج میشود که عبارت است از :
- ترشح مخاطی بی رنگ
- ترشح مقعد هنگام اجابت مزاج و دفع مدفوع
- ترشح عفونی یا مخاطی خونی و همراه با خون
- خروج ترشح زرد رنگ که به نشانهی عفونت و آبسه مقعدی است
علت ترشحات مقعدی
علت دفع آب از روده یا ترشحات مقعدی چیست؟ ترشحات از مقعد به خودی خود بیماری نبوده و وجود یک عامل، علت و یا یک بیماری دیگر سبب این بروز ترشحات شده است. این ترشحات مخاطره آمیز نیستند ولی اغلب احتیاج به معالجه سریع دارد. ترشحات عفونی با رنگ زرد یا سبز همراه با درد نشانه زخم و آبسه و فیستول در ناحیه مقعد میباشد و ترشحات بی رنگ و بی بو و بدون درد معمولا نشانه مشکلات گوارشی مثل روده تحریک پذیر و یا خطرات رابطه مقعدی میباشد.
از علت های ترشحات مقعدی میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
بواسیر یا هموروئید
بواسیر یا هموروئید به رگهای متورم شده در قسمت تحتانی مقعد و راست روده گفته میشود ، زمانی که این رگهای کشیده شوند، تحریک خواهند شد. بواسیر جز شایعترین بیماری های مقعدی است که در اثر وارد شدن فشار به عروق درون راست روده و ناحیه مقعد به وجود میآیند. هموروئید دارای ۲ نوع داخلی و خارجی میباشد که هر دو نوع آن ها میتواند فرد را دچار مشاهده علائمی چون خروج ترشحات بکند و همچنین در سال های اخیر درمان هموروئید بسیار پیشرفت داشته است.
عفونت های جنسی
بعضی از عفونت های جنسی بر مقعد اثر میگذارند و سبب ایجاد ترشحات در مقعدی میشوند این انتقال عفونت ها معمولا در اثر رابطه جنسی مقعدی صورت میگیرند ولی چرک در نواحی تناسلی هم میتواند به پیرامون مقعد توسعه یابد.
از عفونت های رابطه جنسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- کلامیدیا
- سوزاک
- تبخال
- سیفلیس
آبسه مقعدی
آبسه مقعدی یکی از مهم ترین دلایل این عارضه است. آبسه مقعدی عارضه ای شبیه به جوش و پر از چرک است و میتواند علت ترشحات مقعدی عفونی و بسیار دردناک باشد.
فیستول مقعدی
فیستول مقعدی از بیماری های عفونی است و به همین علت میتواند علت ترشحات عفونی و رنگی مقعد باشد. این بیماری بر اثر بروز آبسه های مکرر ایجاد میشود, پس اگر سابقه بیماری های عفونی مقعدی دارید به احتمال زیاد علت ترشحات مقعد شما میتواند از فیستول باشد.
کیست مویی
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال توده ای پر از مو در بین دو کفل و پایین تر از کمر است. از آنجا که کیست مویی با بازگشت مو به داخل بدن همراه است به شکل دو سوراخ در سطح پوست ظاهر میشود و خود را نشان میدهد. ممکن است کیست سوراخ شده یا ترکیده شود در نتیجه ترشح این مایع لزج میتواند به لباس زیر شما نفوذ کند و آن را کثیف کند.
شقاق مقعدی یا فیشر
شقاق مقعدی از وجود زخم ها یا شکاف هایی بر روی دهانه مقعد پدید میآیند. این عارضه ناشی از فشار وارد شده بر روی مقعد است و دارای علائمی چون خونریزی، سوزش و زخم مقعد و ترشح از مقعد میباشد.
پرولاپس رکتوم
پرولاپس رکتوم به بیرون زدن قسمت انتهایی روده بزرگ گفته میشود که علت آن فشار وارد شده بر مقعد است. به طور کلی با وجود این بیماری نشانه هایی مانند خروج ترشحات لزج از رکتوم، خونریزی، خون در مدفوع و درد در این ناحیه را تجربه خواهید کرد.
زگیل تناسلی
زگیل تناسلی که در ناحیه مقعد به وجود می آید با علائم دردناکی همراه است. این عارضه میتواند به واسطه زائده هایی که به وجود میآورد سبب خروج ترشحات شود.
سرطان مقعد
کمترین علت ترشحات مقعدی سرطان مقعد است. اما در برخی موارد در صورت ابتلا به سرطان مقعد ممکن است شاهد ترشحات از قسمت انتهایی روده و مقعد باشید.
سرطان مقعد با علائمی نظیر :
- تغییر در عادات روده ای
- نازک شدن مدفوع
- درد یا فشار در مقعد
- یک توده در نزدیکی رکتوم یا داخل آن
- خونریزی یا ترشح مقعدی
- داشتن خارش و سوزش همراه است.
سندرم روده تحریک پذیر
سندروم روده تحریک پذیر یک اختلال مزمن روده بزرگ است و ترکیبی از رژیم غذایی افراد و سبک زندگی آن ها میتواند علت بیماری باشد.
سندروم روده تحریک پذیر با علائمی نظیر :
- درد و گرفتگی شکم
- نفخ شکم
- اسهال یا یبوست
- و مخاط در مدفوع همراه است.
مشکلات پوستی
مشکلات عفونی و پوستی در اطراف مقعد سبب ترشح مقعدی می شود این بیماری و مشکلات میتوانند ناشی از عدم رعایت بهداشت، قارچ پوستی، حساسیت ها و یا حتی زخم باشد.
علائم ترشحات مقعد
معمولا افرادی که انواع ترشحات مقعدی را تجربه میکنند و آن را گزارش میدهند در کنار این ترشحات نشانه و علامت های دیگری را نیز تجربه میکنند.
علائم ترشحات مقعدی :
- درد
- ورم و التهاب مقعد
- سوزش و خارش
- نازک شدن مدفوع
- گاها مشاهده خون
- احساس وجود هرگونه زائده یا برآمدگی
تشخیص ترشحات مقعدی
در صورت مشاهده هرگونه ترشحات یا علائم احتمالی عفونت، مراجعه سریع به پزشک ضروری است تا علت دقیق آن مشخص شود. پزشک بر اساس علائم، آزمایشهای لازم را تجویز میکند تا در کوتاهترین زمان ممکن تشخیص ترشحات مقعدی داده شود.
انواع آزمایش برای تشخیص :
- معاینه بدنی
- معاینه دیجیتال رکتال
- آزمایش خون
- تست STI
- آنوسکوپی
- سیگموئیدوسکوپی
- پروکتوسکوپی
- کولونوسکوپی
- سی تی اسکن یا ام آر آی MRI
درمان ترشحات مقعدی
درمان ترشحات مقعدی به علت ایجادکننده آن بستگی دارد. در اولین قدم، مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات تشخیصی برای شناسایی علت اصلی ضروری است. پس از تشخیص، روند درمان متناسب با بیماری آغاز خواهد شد شما میتوانید با استفاده از لیزر درمانی بدون درد و خونریزی و در کوتاهترین زمان ممکن، این بیماریها را درمان کرده و از ترشحات آزاردهنده رهایی یابید.
علاوه بر بیماریهای نشیمنگاهی، سایر مشکلات ناحیه مقعد، دستگاه تناسلی، روده و گوارش نیز معمولا با مصرف دارو، اصلاح رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی بهبود مییابند. جالب است بدانید که تغییر یک سبک زندگی ناسالم به یک سبک زندگی سالم از مهمترین راهکارهای پیشگیری و درمان ترشحات مقعدی به شمار میرود.
اگر علت ترشحات وجود بیمای های نشیمنگاهی نظیر :
- بواسیر یا هموروئید
- شقاق مقعدی
- فیستول مقعدی
- آبسه مقعدی
- کیست مویی
- پرولاپس کتوم
- زگیل تناسلی و … باشد.
درمان خانگی ترشحات مقعدی
این عارضه یکی از مشکلات آزاردهندهای است که میتواند با علائمی مانند خارش، سوزش و التهاب همراه باشد. خوشبختانه روشهای خانگی مانند حمام آب گرم، مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر و استفاده از گیاهان دارویی مانند آلوئهورا و روغن نارگیل میتواند به کاهش این علائم کمک کند. رعایت بهداشت فردی، شستشوی ناحیه با آب ولرم و استفاده از لباسهای نخی نیز نقش مهمی در جلوگیری از تشدید این عارضه دارد. در صورتی که ترشحات ادامهدار باشد یا با درد و خونریزی همراه شود، مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان ضروری خواهد بود.
این عارضه شامل ترشحات غیرطبیعی از مقعد است که اغلب می تواند همراه با علائمی نظیر خارش، سوزش و ناراحتی های مقعدی باشد. خوشبختانه روش های خانگی زیادی وجود دارند که می توانند به کاهش ترشحات مقعدی و بهبود شرایط کمک کنند. در این بخش به برخی از این روش ها پرداخته می شود تا مبتلایان به این عارضه بتوانند از این روش ها بهره ببرند.
- حمام آب گرم (حمام سیتز)
- حمام آب گرم یک درمان خانگی موثر برای این عارضه است.
- نشستن در آب ولرم به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه، روزانه یک تا دو بار، باعث کاهش التهاب و تسکین علائم میشود.
- رژیم غذایی سرشار از فیبر
- افزایش مصرف مواد غذایی مانند میوهها، سبزیجات و حبوبات به کاهش فشار و بهبود کمک میکند.
- فیبر باعث نرم شدن مدفوع و کاهش علائم یبوست میشود.
- استفاده از گیاهان دارویی
- ژل آلوئهورا و روغن نارگیل به دلیل خواص ضدالتهابی، تحریک و التهاب ناحیه مقعد را کاهش میدهند.
- بهداشت فردی
- شستشوی ناحیه با آب ولرم، استفاده از دستمال نرم و لباس زیر نخی به بهبود ترشحات مقعدی کمک میکند.
- تغییر سبک زندگی و درمان خانگی ترشحات مقعدی میتواند علائم این عارضه را تسکین دهد. در صورت تداوم علائم یا وجود خونریزی، مراجعه به پزشک ضروری است.
انواع مختلف ترشحات مقعدی
ترشحات در مقعد می توانند انواع مختلفی داشته باشند که هر یک نشان دهنده علت و وضعیت خاصی هستند. آشنایی با انواع مختلف این عارضه می تواند به تشخیص بهتر علت و در نتیجه انتخاب درمان مناسب کمک کند. در این بخش به بررسی انواع مختلف ترشحات مقعدی می پردازیم و علت های مختلف بروز آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم انواع مختلف ترشحات در مقعد هرکدام میتوانند نشاندهنده یک مشکل زمینهای باشند که نیاز به تشخیص و درمان مناسب دارند. در صورت مشاهده هرگونه ترشح غیرطبیعی، مراجعه به پزشک ضروری است تا از بروز عوارض جدی جلوگیری شود.
- ترشحات آبکی:
- این نوع ترشحات معمولا به دلیل عفونتهای باکتریایی یا ویروسی در دستگاه گوارش ایجاد میشوند و میتوانند با علائمی مانند اسهال و دلپیچه همراه باشند.
- ترشحات چسبنده و مخاطی:
- ترشحات مخاطی معمولاً به دلیل التهابات رودهای مانند کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون رخ میدهند. این ترشحات اغلب شفاف یا سفید هستند و ممکن است همراه با درد و خونریزی باشند.
- ترشحات چرکی:
- ترشحات چرکی نشاندهنده عفونتهای شدید مانند آبسه مقعدی یا فیستول هستند. این ترشحات بوی بدی دارند و همراه با درد و التهاب شدید هستند.
- ترشحات خونی:
- این نوع ترشحات میتواند به دلیل بیماریهایی مانند بواسیر، شقاق مقعدی یا پولیپهای رودهای ایجاد شود. خون ممکن است به رنگ قرمز روشن یا تیره باشد و نیاز به بررسی دقیق پزشکی دارد.
- ترشحات چرب و روغنی:
- این ترشحات معمولا به دلیل اختلال در جذب چربی در روده یا بیماریهای کبدی رخ میدهند و میتوانند با اسهال چرب همراه باشند.
- ترشح زرد رنگ مقعدی:
- ترشح زرد رنگ مقعدی نشانه چیست؟ می توانند به دلیل بیماری هایی مانند آبسه مقعدی، فیستول، یا عفونت های قارچی و باکتریایی ایجاد شوند. وجود ترشحات زرد رنگ می تواند با علائم دیگری مانند درد، خارش، تورم یا حتی بوی نامطبوع همراه باشد.
جمع بندی
ترشحات مقعدی میتواند نشان دهنده مشکلات متنوعی در ناحیه مقعد و دستگاه گوارش باشد. این ترشحات معمولا با علائمی همچون درد، سوزش، ورم و در برخی موارد خونریزی همراه هستند. برای تشخیص علت این عارضه مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های تخصصی مانند کولونوسکوپی و آزمایش خون ضروری است.
درمان ترشحات مقعد بسته به علت آن متفاوت است از روش های لیزری برای مشکلات نشیمنگاهی تا تغییر سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی. استفاده از حمام آب گرم افزایش مصرف فیبر و بهبود بهداشت فردی نیز از روش های موثر خانگی برای کاهش ترشحات هستند. در صورتی که این عارضه به صورت مداوم ادامه داشته یا با علائم شدیدی همراه باشد مراجعه به پزشک اهمیت زیادی دارد تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری شود.
من یه مدت هستش ترشحات مقعدی دارم که به صورت چرک هستش ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام فاطمه عزیز این مورد میتونه چندین دلیل داشته باشه همانطوری که در مقاله توضیح داده شد این مورد میتونه علائم یک عارضه یا بیماری باشه پیشنهاد میکنم برای دریافت اطلاعات دقیقتر حتما با کلینیک پیکاطب تماس بگیرید و در اینباره با پزشک مشورت کنید. این مورد نیاز به معاینه پزشک دارد