فهرست عناوین این مقاله
آلرژی غذایی
آلرژی غذایی می تواند علائمی مانند خارش و قرمزی پوست، پلاک های قرمز و متورم روی پوست، تورم لب ها، گرفتگی و آبریزش بینی، اسهال یا یبوست ایجاد کند.
علائم آلرژی غذایی بلافاصله پس از تماس یا مصرف یک ماده غذایی ظاهر می شود.
در بیشتر موارد، علائم آلرژی غذایی خفیف است و چند ساعت پس از مصرف داروهای توصیه شده توسط پزشک برطرف می شود. با این حال، زمانی که واکنش بدن بسیار شدید است، علائم می تواند تهدید کننده باشند. در صورت بروز احساس تنگی نفس و مشکل در تنفس، ضروری است که با پزشک مشورت شود.
بنابراین، شناسایی مواد غذایی که باعث ایجاد آلرژی غذایی در شما شده اند، بسیار مهم است. زیرا با حذف و جایگزین کردن آنها آلرژی غذایی از بین خواهد رفت.
با این حال، اگر مواد غذایی را که باعث آلرژی در شما می شود مصرف کنید، پزشک ممکن است استفاده از آنتی هیستامین ها را برای کاهش علائم و ناراحتی توصیه کند.
علائم آلرژی غذایی
علائم اصلی آلرژی غذایی عبارتند از :
- خارش و قرمزی پوست
- پلاک های قرمز و متورم روی پوست
- تورم در لب ها، زبان، گوش ها یا چشم ها
- آفت دهان
- گرفتگی و آبریزش بینی
- احساس ناراحتی در گلو
- درد شکم و گاز اضافی
- اسهال یا یبوست
- سوزش هنگام تخلیه
علائم آلرژی غذایی می تواند در عرض چند دقیقه یا چند ساعت پس از مصرف غذا، نوشیدنی یا افزودنی غذایی ظاهر شود و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
در برخی موارد، ممکن است تغییرات گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و ناراحتی شکمی نیز وجود داشته باشد. اختلال در سیستم تنفسی و در نتیجه مشکل در تنفس و تنگی نفس نیز از مشکلات حاد آلرژی غذایی هستند. تنگی نفس ناشی از آلرژی، با شوک آنافیلاکتیک نیز شناخته می شود.
نحوه تشخیص آلرژی غذایی
تشخیص آلرژی غذایی در ابتدا باید توسط متخصص آلرژی و با تجزیه و تحلیل علائمی که فرد ممکن است پس از مصرف یک غذای خاص گزارش کند، انجام می شود.
با این حال، برای تأیید اینکه کدام عامل باعث ایجاد آلرژی شده است، باید آزمایش حساسیت پوستی یا خونی انجام شود.
تست آلرژی پوستی شامل مشاهده علائمی است که پس از استفاده از مواد غذایی مختلف ایجاد شده باشند.
پس از این مدت، پزشک با مشاهده اینکه آیا قرمزی، کهیر، خارش یا تاول روی پوست رخ داده است، مثبت یا منفی بودن آزمایش را گزارش می کند.
در مورد آزمایشهای خون آلرژی، مانند تست RAST ، نمونه خون کوچکی جمعآوری و در آزمایشگاه با هدف شناسایی وجود آنتیبادیهای خاص و در نتیجه بررسی اینکه آیا واکنش آلرژیک وجود داشته است یا خیر، جمعآوری میشود.
این نوع آزمایش معمولاً پس از یک چالش غذایی انجام می شود. یعنی بعد از اینکه فرد مقدار کمی از غذا را خورد، تا بررسی شود که آیا واکنشی وجود دارد یا خیر.
دلایل اصلی آلرژی غذایی
آلرژی غذایی می تواند توسط هر ماده ای که در مواد غذایی یا افزودنی های غذایی وجود دارد ایجاد شود و در افرادی که سابقه خانوادگی آلرژی دارند شایع تر است.
آلرژِ غذایی اگرچه می تواند توسط هر غذایی بر.ز کند، اما علائم آلرژی غذایی در بیشتر موارد مربوط به مصرف غذاهای دریایی، بادام زمینی، شیر گاو، سویا و دانه های روغنی است.
تفاوت بین آلرژی و عدم تحمل غذایی چیست؟
تفاوت اصلی بین آلرژی و عدم تحمل غذایی در نوع واکنش بدن به یک غذای خاص است.
در آلرژی های غذایی، چند دقیقه پس از تماس یا مصرف مواد موجود در غذا، واکنش التهابی ایجاد می شود، به طوری که علائم بلافاصله ظاهر می شوند.
از سوی دیگر، در عدم تحمل غذایی، علائم به دلیل تغییر در فرآیند هضم غذا، علائم عمدتا گوارشی است.
درمان آلرژی غذایی
درمان آلرژی غذایی بستگی به شدت علائم دارد و ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
درمان آلرژی غذایی به طور کلی با آنتی هیستامین هایی مانند آلگرا یا لوراتادین یا با کورتیکواستروئیدهایی مانند بتامتازون انجام می شود.
علاوه بر این و در موارد جدیتر که شوک آنافیلاکتیک و تنگی نفس رخ میدهد، درمان شامل تزریق آدرنالین و یا استفاده از ماسک اکسیژن نیز می باشد.
کلینیک پیکاطب مجهزترین مرکز درمان بیماری های نشیمنگاهی با لیزر
کارشناسان و مشاورین ما بصورت 24 ساعته آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستند.